- Sovi tapahtumapäivä Vesisankarit-koordinaattorin kanssa. Varmista, että paikkakunnalla ei ole päällekkäisiä tapahtumia tapahtumapäivänä.
- Kontaktoi paikallisseurat ja yhdistykset toimijoiksi heti, kun tapahtumapäivä on selvillä.
- Tapahtumasta on hyvä tiedottaa kouluja heti, kun tapahtumapäivä on selvillä, jotta opettajat osaavat varautua hyvissä ajoin.
- Suunnitelkaa rastipisteet (esim. 4-6 pistettä resurssien mukaan). Muistakaa että hauskuus pisteillä houkuttelee kokeilemaan! Ihanteellinen rastipiste on nopeasti etenevä. Ideoita rastipisteille löydät täältä.
- Vuoden 2024 teemana on vesitaitoja ilon kautta ympäristöä säästäen. Suosittelemme muiden rastipisteiden lisäksi ottamaan teemaan liittyvän roskien sukellustehtävän tapahtumaan. Tehtävässä sukelletaan veteen kuulumattomia esineitä pohjasta pinnalle ja opitaan, mitkä esineet eivät kuulu veteen. Tarkoituksena on oppia ympäristön huomioimisesta ja siitä, miten voimme vaikuttaa vesien puhtaana pitämiseen.
- Roskien sukellustehtävässä:
- Opettaja laittaa noin 5kpl esineitä altaan pohjalle. Hyödynnä uimahallille/rannalle jääneitä esineitä, kuten esim. pesusieniä, täytettyjä purkkeja/tölkkejä tai muuta, joka uppoaa pohjaan (älä käytä pieniä esineitä, jotka menevät veden poistokanaviin kuten muovipussi). Pohjalle voi myös laittaa esineitä, jotka kuuluvat uimahalliin kuten uppoavat vesilelut, jolloin osallistujan tulee veden alla tunnistaa, että esine kuuluu tänne.
- Tehtävän voi suorittaa sukellusmaskilla tai ilman.
- Osallistuja sukeltaa pohjaan ja noutaa veteen kuulumattomat esineet pois vedestä.
- Harjoituksessa voi halutessaan ottaa aikaa ja kokeilla, kuinka nopeasti löytää roskat pois pohjasta. Keskustelkaa yhdessä, mitä veteen kuulumattomia esineitä löytyi.
- Lähetä tapahtuman tiedot Vesisankarit-koordinaattorille sinulle toimitetun linkin kautta viimeistään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa. (Toimijat, rastipisteet jne.)